Turecko

země na pomezí Evropy a Asie

Egejská riviéra v Turecku

Oblíbená turistická oblast

Ve výzkumech popularity oblíbenosti oblastí pro dovolenou v Turecku je na druhé příčce hned za Tureckou riviérou v jižní části země další riviéra. Její název je ovšem Egejská a je zřejmé, že jméno má původ ve jménu Egejského moře, které smáčí břehy zdejších krásných pláží. Do tohoto tureckého regionu náleží spousta známých rekreačních středisek. Díky blízkosti letovisek Turecké riviéry k nejvýchodnějším řeckým ostrovům se odtud dá lodí vypravit na jejich návštěvu. Mezi turistiky známá místa Egejské riviéry patří třeba Bodrum, Marmaris popřípadě Fethiye.

Spousta míst k poznávání

Během dovolené na březích Egejské riviéry je možné navštívit také další zajímavé objekty a památky. Mezi těmi nejpopulárnějším určitě vede hlavně oblast Pamukkale. Tento přírodní skvost je zapsán na Seznam UNESCO. Jde o unikátní přírodní výtvor, kdy voda bohatá na minerály vytvořila kaskádu čistě bílých jezírek z travertinu.

Marmaris

Letovisko Marmaris je útulné městečko ležící na jihozápadním konci Turecka. Ostrov Rhodos je odsud téměř na dohled. Blízkost Rhodu je důvodem, proč si ho návštěvníci Marmarisu obvykle volí za cíl výletů lodí. S vypůjčeným autem je možné se na ostrov vydat z Marmarisu na vlastí pěst za mnohem menší výdaje než bývají výlety organizované místními agenturami. Marmaris lemují směrem od pevniny hory, na nichž rostou hojně borovice. Krásné pláže, příjemně teplé moře, antické památky a noční život jsou zárukou spokojené dovolené, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat.

Fethiye

Město Fethiye se nachází mezi Antalyí a Marmarisem. Břehy omývá ze západu Středozemní moře. Vlastní centrum Fethiye je postaveno kolem místního přístavu. Pro obdivovatele památek je nutností vydat se ke zdejším hrobům ve skalách, které jsou nad Fethiyí vytesané do kamene. Mezi návštěvníky je tato památka velmi oblíbená.

Ölüdeniz

V oblasti Egejské riviéry leží také jedna z nejfotografovanějších pláží na světě. Jedná se o lagunu jasně modré barvy Ölüdeniz a od moře je oddělena pouze úzkou písečnou šíjí. Jméno zátoky znamená Mrtvé moře, ale důvodem bude nejspíše klidné hladina v zátoce než že by tady v moři nebyl žádný život. Vstupné do zátoky a na pláž je za poplatek, ale ani tento fakt by neměl odradit turisty pokochat se tímto přírodním skvostem.